Excursie la Brasov
În perioada 22 -24 octombrie, liceenii noștri au mers într-o excursie de cunoaștere și socializare în Brașov. Activitățile desfășurate au fost alese împreună cu ei, în așa fel încât excursia să își îndeplinească rolul educativ. Drumul parcurs cu trenul până la destinație a fost, pentru elevi, un bun prilej de a-și consolida relațiile de prietenie și de a socializa.
În prima zi, și-au testat capacitatea fizică și spiritul de echipă la cabana Himalaya, Râşnov, Braşov. Activitățile la care au participat le-au dezvoltat încrederea în forțele proprii. Mai mult decât atât, echipa de instructori le-a făcut o introducere în ABC-ul muntelui, împărtășindu-le noțiuni importante în ceea ce privește siguranța pe munte.
În ziua următoare, elevii au văzut virtual Parcul Național Piatra Craiului, la Centrul de Vizitare de la Zărnești. Acesta le-a oferit posibilitatea de a observa, cu ajutorul dispozitivelor touch screen, peisaje din Piatra Craiului, aprofundând totodată informațiile de la orele de geografie și biologie, prin observarea florei şi faunei, dar și a rocilor care alcătuiesc masivul. Centrul are şi o machetă a Pietrei Craiului şi o pasarelă pe care au urcat pentru a o admira de sus ca şi cum ar fi pe munte, la înălţime. Într-un mod interactiv, au proiectat imagini din masiv, informaţii geologice şi despre habitat, dar şi traseele turistice. Pentru că tot interiorul centrului este amenajat să simuleze cât mai bine ideea de stâncă, elevii au fost foarte încântați de vizitarea acestui muzeu.
Pentru a aprecia mai mult frumusețile naturale, am ales să parcurgem cu bicicletele traseul de la Zărnești la Plaiul Foii și retur.
Ultima zi a excursiei a avut la bază lecții de spiritualitate și cultură românească, pentru că elevii au aflat informații despre locul în care s-au ținut primele cursuri în limba română, în 1853, și despre primele cărți tipărite în limba română de diaconul Coresi. „Incursiunea” în cultura națională a avut loc la Prima Școală Românească, un izvor de cultură în Șcheii Brașovului. În sala „Diaconul Coresi” au văzut tiparnița la care au fost tipărite, printre altele, „Psaltirea”, Octoihul”, „Sbornicul”, cărți care au înscris în cultura română „întâiul mare poem al unui neam”(Lucian Blaga).
Sala „Cartea, factor de unitate națională” le-a oferit posibilitatea de a vedea monumente de limbă română medievală: „Biblia de la București”(1688), „Cazania lui Varlaam”(1643), un „Tetraevanghel” din vremea lui Alexandru Lăpușneanul, scris pe pergament etc.
Excursia de la Brașov a fost o metodă didactică potrivită pentru a stimula interesul și curiozitatea elevilor față de valorile culturale și frumusețile țării.
Excursie la Predeal
In saptamana aferenta programului Scoala Altfel, elevii claselor a IX-a, alaturi de diriginti, au mers cu trenul intr-o mini-tabara de trei zile la Predeal.
Activitatile desfasurate au cuprins: tiroliana, circuit mountain bike, drumetie montana, plimbare prin oras, vizita la pastravaria Busteni, tir cu arcul si un foc de tabara.