Tabără în Ținutul Misterios al Buzăului

A venit toamna cu culoare, cu soare blând și cu una dintre cele mai interesante tabere, într-o zonă a României, GEOPARCUL UNESCO, Ținutul Buzăului. Evenimentul a venit ca o mare provocare pentru elevii de primar si gimnaziu care au intrat in zona de tabără ca într-o poveste din istoria Pământului, dar în același timp, au ieșit din zona lor de confort, lucru mult dorit.

 

Fixate încă de la început obiectivele, acestea au fost  și “atacate”:
– Vulcanii de glod cunoscuți drept Vulcanii Noroioși;
– Tabăra de sculptură de la Măgura cu istoria ei;
– Mănăstirea Ciolanu, cea de la anul 1600 până acum;
– Muzeul de Chihlimbar de la Colți, unde au cunoscut cel mai dedicat ghid muzeal, Diana Gavrilă;
– Grunjul de la Mânzălești;
– Platoul Meledic – Lacul Meledic, lac cu apă dulce într-un munte de sare;
– Peștera de sare de la Meledic;
– Muzeul Județean de Istorie a Buzăului, cel mai modern muzeu din România;
– Babele de la Ulmet – Trovanții de la Ulmet.

 

Zilele petrecute acolo au fost, pentru copii, dar și pentru profesori, zile de încântare, de uimire, de învățare, de bucurie, bucuria de a păși, de a simți, de a vedea și a cunoaște atâtea locuri, unele frumoase, altele uimitoare și pline de mister. Copiii au văzut pe lângă obiectivele vizate și sate uitate de vreme, case vechi nelocuite, părăsite, drumuri neasfaltate, dar și încercări multe din partea localnicilor de a scoate din istoria vremii aceste locuri minunate . Au înțeles și de ce aici trăiesc cei mai mulți oameni cu vârste de peste 90 de ani.

 

Adevăratele emoții au ieșit la iveală sub forma multor lacrimi în seara focului de tabără care a pâlpâit pe strune de chitară, spunând, printre suspine, că sunt deja abonați la următoarea tabără.