Program de orientare în carieră pentru elevii claselor a IX-a

În perioada 11-14 martie, elevii claselor a IX-a au participat la primul program de orientare în carieră, organizat cu partenerii noștri externi, Fundația Dreptul la Educație (OTP Bank) și OK Center. Reprezentanții acestora vor susține zilnic, de luni până joi, în intervalul 13:15-17:00, sesiuni de training al căror obiectiv este acela de a-i asista pe participanți în identificarea aptitudinilor și punctelor forțe și trasarea planului propriei cariere, prin construirea conștientă a acestuia.

Trainerii apelează la o metodologie de predare apreciată de elevi, numită edutainment, punând accent pe aprofundarea cunoașterii de sine, ghidându-i în identificarea propriilor valori și interese și ajutându-i, ulterior, să se raporteze responsabil la oferta de pe piață muncii (actuale și viitoare).

În parteneriat cu programul european Erasmus+, fundația „Dreptul la Educație“, dedicată proiectelor educaționale non-formale, a dezvoltat cursuri diferențiate pentru elevii de gimnaziu și de liceu, potrivite vârstei și nivelului lor de educaţie. Astfel, elevi din clasele a VII-a şi a VII-a, alături de liceeni cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, participa la trei, respectiv patru sesiuni (gimnaziu: 3 sesiuni, liceu: 4 sesiuni) de cursuri de orientare în carieră. Durata fiecărei sesiuni este de patru ore. Trainerii fundației îndrumă grupe de cȃte 10 elevi, prin activități creative şi o abordare diferită față de cursurile clasice.

Activitățile constau în exerciții de autocunoaștere pentru elevi, care îi vor ajuta să-și conștientizeze propriile aptitudini și să își stabilească obiective SMART de dezvoltare pentru îndeplinirea aspirațiilor profesionale. Împreună cu tutorii, elevii analizează oportunitățile existente pe piața muncii și învață cum să își planifice timpul, cum să se prezinte la un interviu, cum să comunice eficient şi să își construiască un brand personal.