Intalnire cu scriitoarea Doina Rusti

În contextul reeditării, în serie de autor, a volumului de proză scurtă „Cămașa în carouri”, la editura Litera, marți, 21 decembrie 2023, Liceul Internațional IOANID a avut bucuria de a găzdui o întâlnire literară cu scriitoarea Doina Ruști. Peste 80 de elevi de gimnaziu și liceu au avut prilejul ca, timp de două ore, autoarea să răspundă întrebărilor pe marginea povestirilor fantastice sau curiozității tinerilor, referitoare la personaje, la alegerea locurilor, a subiectelor, a arhitecturii narative ale unui volum unic, în felul său, în literatura română, „Cămașa în carouri”.

Cartea propune 11 povestiri care sunt tot atâtea trasee inițiatice fantastice, dar care, privite în ansamblu, se recompun într-un puzzle narativ menit să țeasă povestea unuia dintre personaje, urmărit de-a lungul întregii serii de întâmplări. Vocea narativă se împletește cu una simbolică, firul aparent real cu unul al semnificațiilor ascunse și, spre deliciul elevilor, autoarea a împărtășit cu generozitate și cu multă bucurie, cu vervă și înțelegere față de vârsta provocatoare a adolescenței, tot felul de taine din atelierul de scriere: semnificații ascunse ale numelor, ale numerelor, ale străzilor, ale sunetelor, ale intersecțiilor, ale obiectelor.

Entuziasmul de a cunoaște colțuri ascunse ale geografiei bucureștene, deliciul hărților desenate special pentru a însoți volume de proză, filmul „Cristian”, scurt-metraj prezentat la Cannes, au fost alte momente pe care memoria elevilor noștri le-a evocat entuziast. De aceea, recunoscători, îi mulțumim Doinei Ruști pentru vizită și sperăm să ne reîntâlnim și în alte contexte literare.