Nine tenths of education is encouragement.
Anatole France
Din primii ani ai copilăriei, visul meu a fost acela de a face lucruri frumoase cu și pentru copii, de a clădi un loc în care preșcolarii și elevii să crească frumos. Visul a reusit sa prinda contur la cativa ani dupa incheierea studiilor in psihologie, pe care le-am urmat la Universitatea Clark din Worcester, Massachusetts. In 2009, odată cu vizita in cladirea care avea sa devina primul nostru sediu, pe Strada Polonă, am simtit ca totul se va transforma in realitate, avand alături persoane cu aceeași viziune și cu pregătire în domeniul educational.
Am acceptat provocare dupa provocare, intrucat am crescut frumos, iar acum oferim programe educationale competitive de inalta calitate, in patru sedii in care incurajam invatarea si cercetarea – Gradinita, Scoala si Liceul International IOANID, proiecte de suflet care imi reamintesc in fiecare zi ca am o contributie la viitorul copiilor, alaturi de care cresc si invat, la randul meu.
International IOANID
Am pasit pentru prima data intr-o sala de clasa, cu un catalog in mana, acum…douazeci si doi de ani! Da, e destul de mult de-atunci si totusi, parca mai ieri s-a intamplat. Timpul petrecut cu elevii claselor I-IV, imediat dupa ce am terminat Scoala Normala “Elena-Cuza”, cu specializarea invatator-educatoare, a reprezentat pentru mine o experienta foarte frumoasa. Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, sectia engleza-romana, in cadrul Universitatii “Spiru Haret” nu m-a convins sa-mi schimb nivelul de activitate, desi am predat limba engleza si la ciclul gimnazial. Si, fiind o fire ambitioasa, nu m-am oprit aici. Pregatirea mea profesionala a fost completata, de-a lungul anilor de activitate, cu multe cursuri de formare. “Ora de consiliere si orientare scolara”, “Managementul clasei”, “Metode experientiale”, “Evaluarea”, “Educatie economica si civica”, “Conflicte si negociere” si, nu in ultimul rand, cursul de “Manager Resurse Umane” sunt doar cateva din cele mai importante perfectionari la care am luat parte.
Gradul didactic I obtinut in anul 2008 cu nota 10 a confirmat ca profesia pe care am ales-o este cea care ma reprezinta cu adevarat si, totodata, m-a incurajat sa desfasor si pe viitor aceeasi activitate in mijlocul copiilor, activitate care, la finalul fiecarui an scolar, mi-a oferit satisfactia de care aveam nevoie. Nu trebuie omis nici faptul ca am organizat si coordonat mai multe activitati din cadrul unor parteneriate educationale cu alte institutii de invatamant si nu numai, cu scopul de a le oferi copiilor, intr-o alta maniera decat cea de la clasa, o cultura vasta despre ceea ce inseamna educatie si valori.
„Scoala nu este un institut de invatatura, ci un templu ai carui preoti sunt profesorii”(Regele Carol al II-lea) Prin meseria pe care mi-am ales-o mi-am indeplinit cea mai mare dorinta pe care am avut-o inca din copilarie: aceea de a creste si de a deveni profesor. Am considerat ca am crescut cu adevarat in 2003, anul cand am absolvit cursurile Facultatii de Litere – specializarea Limba si literatura romana – Limba si literatura franceza – din cadrul Universitatii „Dunarea de Jos”, din Galati. Ceea ce am invatat in facultate nu a fost decat inceputul, pentru ca meseria pe care am ales-o (sau care m-a ales) trebuie imbratisata atat cu mintea, cat si cu sufletul. De aceea, am cautat mereu sa devin un profesor din ce in ce mai bun. Prin urmare, am obtinut Gradul didactic II si am participat la cursuri de perfectionare continua - „Consiliere si orientare scolara”, „Dezvoltarea competentelor de evaluare”, „Dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice prin activitati de mentorat, „ Google for Education”, „Smart Notebook, „Intelteach – instruire in societatea cunoasterii”, programul de formare „ Growth Mindset”- pe care le-am considerat potrivite pentru a-mi realiza o parte din obiectivele pe care le implica aceasta profesie-pasiune.
Exeperienta pe care am acumulat-o, rezultatele obtinute de elevii mei la examene si concursuri scolare si anii pe care i-am petrecut pana acum in mijlocul copiilor nu au facut decat sa imi confirme ca, desi folosesc tabla, carti, caiete, culegeri, lucrez, de fapt, cu suflete si, chiar daca existenta mea in mijlocul unei generatii de elevi este scurta, influenta mea dureaza mult mai mult. Consider ca in aceasta meserie trebuie sa existe o simbioza intre ratiune si pasiune si un profesor cu vocatie este acela care ii ajuta pe elevi sa devina oameni mari nu doar prin informatiile transmise, prin evaluarea si prin ierarhizarea prin note, ci si prin increderea in ei, prin rabdare, entuziasm si pasiune pentru aceasta meserie.
Pot afirma cu zambetul pe buze ca am cea mai frumoasa profesie!
De peste 13 ani la catedra, in scoli din sistemul public si privat, dupa absolvirea Facultatii de Teologie-Litere din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Tereza" si obtinerea unui certificat IB - specializarea limba si literatura romana, sunt la fel de pasionata.
Cu rabdare si entuziasm, sunt profesorul care impartaseste elevilor bucuria, motivatia si dragostea de a invata. Sa-i invat cum sa invete implica rabdare, emotie si satisfactie reciproca. Sa le intaresc increderea în fortele proprii pentru a se pune in valoare, fiind la randul meu „un bun elev” si un model. Astfel, momentele petrecute alaturi de elevi vor aduce bucurii zilnice prin reusitele lor si vor deveni amintiri pe care le vom pretui impreuna.
A fi profesor este o responsabilitate extraordinara, una pe care voi fi mereu dispusă sa o accept, mai ales, in echipa IOANID!
Am fost foarte atasata de invatatorul meu din clasele primare, am iubit-o si am admirat-o mult pe profesoara de chimie din liceu. Asa a incoltit ideea de a deveni profesor. De ce matematica? Pentru ca matematica este sincera , iti arata ce stii si cat stii, unde esti si unde vrei sa ajungi.
Am absolvit Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Matematica in anul 1994 si inca de pe bancile facultatii am inceput sa predau. Am continuat cu un master “Analiza reala si complexa “ in cadrul Facultatii de Matematica pe care l-am absolvit in anul 1995. Am obtinut gradul didactic I cu media 10 in anul 2005. Am urmat cursuri de formare si dezvoltare profesionala precum :
“Dezvoltare profesionala continua pe componenta instruirii diferentiate a elevilor”, “Abilitarea pe curriculum la decizia scolii, la nivel interdisciplinar”, “Strategii de comunicare si dezvoltare personala“, cursul de profesor mentor.
in anii 2008 si 2009 am colaborat cu Editura Campion la realizarea culegerii „Rezolvarea variantelor de bacalaureat 2008” si „Rezolvarea variantelor de bacalaureat 2009 „. Apoi, in anul 2009, am realizat, tot impreuna cu Editura Campion, „Culegere de exercitii pentru clasa a 10-a”.
profesor IT
Mi-am inceput cariera inca din timpul facultatii, ca profesor de informatica la Palatul National al Copiilor, iar de atunci am inteles ca doar experinta scolilor private poate oferi o alternativa a sistemului romanesc de invatamant.
Cu o experienta de peste 16 ani la catedra de informatica sau, mai corect spus, cot la cot cu elevul la tastatura, pot spune ca fiecare elev, fiecare clasa, fiecare generatie mi-a aratat ca invatam mereu unii de la altii si ca putem fi unii pentru altii inspiratie.
Fie ca alegi sa devii programator, fie ca iti alegi o alta profesie, informatica este un instrument esential din trusa de supravietuire a omului din ziua de astazi.
M-am nascut si am crescut intr-o societate in care se promova un comportament dictatorial si pragmatic, intr-un sistem inchis, in care evadarile de orice tip, fizic sau mental, erau pedepsite, intr-o lume in care aripile erau frante deseori, iar visurile cu greu se transpuneau in realitate. Ma bucur deci pentru „temelia” pe care copiii nostri, astazi, isi zidesc devenirea. Am credinta ca in fiecare dintre noi se afla inca omul primordial, liber si doritor sa se exprime artistic, adica sincer si creativ. Impreuna cu camarazii mei mai mici, elevii scolii IOANID, vorbesc aceeasi limba, pe care o reinventam, de fiecare data altfel, dar cu aceleasi mijloace de exprimare bazate pe culoare, forma, linie, punct, umbra si lumina… Intreaga mea viata, privata si publica, filosofia mea personala, se deruleaza in jurul ideii de arta. Iar pentru ca adevaratul semn al inteligentei nu este cunoasterea, ci imaginatia, - dupa cum era de parere Einstein- ma straduiesc, simplificand sau dezvoltand, sa-mi (re)imaginez lumea.
“Daca vrei sa construiesti un vapor, sa nu incepi prin a-i trimite pe oameni dupa lemne, cuie, unelte, sfori si alte materiale. Invata-i intai sa tanjeasca dupa marea indepartata, nesfarsita.” (Antoine de Saint-Exupéry)
Cel mai important lucru pe care m-am straduit intotdeauna sa-l insuflu elevilor mei a fost dorinta de a sti mai multe, de a tinti mai sus, de a fi mai buni decat au fost ieri, competitia cu tine insuti fiind cea mai importanta forma de motivatie in orice tip de invatare. Trebuie sa recunosc faptul ca limba engleza are statutul privilegiat de a fi depasit stadiul de obiect de studiu cu predare, invatare si evaluare la final, prin aceea ca a devenit, de cateva decenii mai ales, un instrument de adaptare intr-o lume in continua evolutie. Urmand o frumoasa traditie de familie, am pus multa energie si suflet in profesia de dascal si am cautat mereu sa ma perfectionez si sa invat lucruri noi, atat pentru propria dezvoltare profesionala si personala, cat si pentru a fi un bun exemplu pentru elevii mei. Pe langa Facultatea de Litere, in munca mea ma ajuta enorm atat masteratul de Stiinte ale Comunicarii si ale Limbajului, pe care l-am absolvit in 2007, cat si numeroasele cursuri de perfectionare la care am participat incepand cu anul 2002. In cadrul echipei IOANID am remarcat atributele unei scoli care se ghideaza dupa principii solide, cu profesionisti care demonstreaza constant preocuparea pentru un invatamant de calitate.
Lucrez cu copiii de peste 16 ani și în fiecare zi mă simt norocoasă și împlinită de meseria mea. Ca profesor de limba engleză și de limba spaniolă, îmi doresc să îi ajut pe elevii mei să descopere plăcerea comunicării în limbi străine și oportunitățile nelimitate pe care o bună cunoaștere a acestora le poate oferi.
Tendința abordării interdisciplinare specifică IOANID, care încurajează conexiunile între materii, mi-a oferit, de asemenea, ocazia de a preda cursul Trip Around The World, foarte iubit de copii, în cadrul căruia aceștia discută pe teme de geografie, biologie, istorie și civilizație în limba engleză.
Mă bucur să fac parte dintr-o echipă dedicată, care pune accent atât pe dezvoltarea academică a copiilor, cât și pe bunăstarea lor emoțională, cu rezultate vizibile în fiecare zi.
“Sunt mereu pregatit sa invat, dar nu intotdeauna gata sa ma las invatat”; acest citat din Oscar Wilde defineste cel mai bine conceptia mea despre meseria pe care o practic si cuprinde esenta provocarilor ei. Consider ca ii caracterizeaza pe copiii “din ziua de azi” ca fiind acele spirite avansate fata de generatiile anterioare, cu care nu mai “merge si asa”. Incerc sa ma prezint in fata lor cu entuziasm mai ales si sa produc asupra lor acel tip de fascinatie intelectuala care sa ii determine sa isi doreasca mai mult din ceea ce am de oferit. Cred ca aici rezida talentul unui pedagog, in “cum”, mai presus decat “ce”. Iar in cazul limbii germane, care are o faima de disciplina “grea” sau chiar inabordabila, acest concept se verifica din plin. Studiul si stapanirea acestei limbi intareste caracterul unui copil si ii creste stima de sine, apropiindu-l in acelasi timp de o cultura care valorifica specializarea si perfectionarea in orice domeniu.
Dupa ce am terminat Facultatea de Limbi si Literaturi Straine Bucuresti specializarea Germana-Stiinta Imaginii si dupa un masterat in Expertiza in Publicitate am inceput sa predau aceasta limba ca trainer in multinationale si am avut astfel contact cu profesionisti din multe arii de activitate. Am predat apoi in doua scoli germane din Bucuresti, DSBU si Zeppelin Schule. O scoala care nu este germana este o noua provocare pentru mine si sper sa formez aici noi practicanti ai acestei limbi si adepti ai acestei culturi performante. Vreau ca elevii mei sa descopere satisfactia ca un lucru greu,daca este facut bine, le va parea usor.
Profesorul nu poate fi privit doar drept un om care practică o meserie. Acesta nu se trezește dimineața pentru a se duce la un serviciu, după care, la finalizarea programului de lucru, lasă totul în urmă și își reia viața obișnuită. Profesoratul este, de fapt, propria lui viață. Bucuria, supărarea, iubirea, dușmănia, prietenia, răutatea sunt trăiri omenești care nu fac distincția între momentele cronologice ale meseriei și ritmul individual al vieții omenești. Toate acestea pentru că el, profesorul, are parte nu doar de una, ci de mii și mii de vieți.
Aceasta este convingerea la care am ajuns, după mai bine de douzeci de ani de la terminarea Facultății de Litere din cadrul Universității București, perioada petrecută neîntrerupt în învățământ. Mă consider un om norocos care are bucuria de a merge pe stradă și de a vedea un zâmbet recunoscut doar după expresia ochilor sau de a auzi o voce care îmi pare familiară, apelându-mă cu simpatie: “Doamnaaa, ce mai faceți?”.
Din punct de vedere profesional, de-a lungul acestor ani, am participat la numeroase cursuri de formare și dezvoltare, la seminarii, conferințe și proiecte. Apreciez drept un avantaj al experienței mele faptul că am avut tangență cu multe categorii de vârstă , atât în mediul școlar cât și în cel oferit de programele after-school.
Optimismul și ambiția ce mă caracterizează sunt trăsături care mă fac să aștept cu nerăbdare provocările interacțiunii cu viitorii mei copii, elevii Școlii IOANID.
Sunt absolventa a Facultatii de Interpretare din cadrul Universitatii de Muzica Bucuresti, sectia Canto Clasic. In 2007, am absolvit cursurile de Master ale Facultatii de Interpretare, sectia Arta Vocala. De asemenea, am absolvit Colegiul de Institutori - sectia muzica si Facultatea de Pedagogie Muzicala din cadrul Universitatii Valahia Targoviste. In 2006, respectiv in 2008, am obtinut gradele didactice definitivat - educatori si gradul II - canto clasic. In prezent, sunt si artist liric la Filarmonica George Enescu, Bucuresti, colaborand cu succes cu institutii muzicale din tara si strainatate. Sunt laureata a numeroase concursuri de specialitate din tara si de peste hotare, insa nimic nu se compara cu bucuria de a lucra cu cei mici! Satisfactia de a vedea cum un copil creste intr-un domeniu pe care i-l predai este inegalabila.
Am inceput sa lucrez in invatamant in urma cu 16 ani, imediat dupa ce am terminat studiile la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti. Am ales aceasta cale deoarece am dorit sa le impartasesc si copiilor din cunostintele pe care le-am dobandit in cei 4 ani de facultate si 2 ani de master.
In acest timp, am avut privilegiul de a cunoaste elevi cat mai diferiti, care mi-au oferit provocarile atat de necesare unui dascal pentru a se mentine activ, pentru a se perfectiona in continuare si pentru a se adapta noilor generatii. Albert Einstein spunea: "Este arta suprema a unui profesor sa trezeasca bucuria si creativitatea cunoasterii". Pentru mine, este o mare bucurie sa observ cum, treptat, elevii mei devin interesati de temele pe care le discutam la clasa si se implica activ in desfasurarea orelor.
Este al doilea an in care fac parte din echipa de profesori a Scolii Gimnaziale IOANID si a Liceului International IOANID. Aici am cunoscut oameni deschisi, liberi in gandire, moderni, profesionisti, care formeaza o echipa unita. Astept cu nerabdare noile provocari pe care mi le vor aduce elevii si voi incerca sa raman fidela in continuare unor valori precum: adevarul, perseverenta, respectul, hotararea, integritatea, munca in echipa, empatia, toleranta si onestitatea.
Din primul an în care am învăţat Fizică în şcoala generală mi-am dorit să fiu profesoară de fizică. De aceea, am decis să urmez cursurile Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti, cu o specializare în Biofizică. Am fost însă dezamăgită de sistemul de învăţământ public, aşa că am luat o „pauză” de 7 ani în Statele Unite, unde am studiat Genetică la Kansas State University şi Iowa State University. La întoarcerea în România mi-am reluat visul de a fi profesoară, într-o şcoală particulară cu predare în limba engleză, iar de trei ani predau şi în sistemul International Baccalaureate (IB).
Cred ca trăim într-o lume care ne bombardează cu mesaje negative şi ne formează o imagine distopică a viitorului. Lumea ştiinţei şi tehnologiei este însă o oază pozitivă şi fascinantă, așa că sper să îi atrag pe elevii mei spre a o cunoaşte şi a păstra contactul cu ea, chiar dacă nu toţi îsi vor dori să se „mute” acolo.
Liviu Rebreanu a spus ca ,,un sportiv adevarat e un cavaler in toate manifestarile vietii". Am ales meseria de profesor de educatie fizica deoarece cred ca intr-adevar sportul cladeste caractere, ajutand copiii nu doar sa se dezvolte armonios si sa aleaga un stil de viata sanatos pe termen lung, ci si sa devina ordonati, disciplinati, sa isi dezvolte spiritul de echipa, sociabilitatea si sa invete sa faca fata atat succesului, cat si esecului.
Am facut sport de performanta de la varsta de 10 ani si mi-am dat seama ca imi doresc sa profesez in acest domeniu, mai ales ca imi plac foarte mult copiii, iar cea mai mare satisfactie o am atunci cand vad progresele pe care le fac din toate punctele de vedere, datorita sportului. Am devenit antrenor de baschet in momentul in care mi-am incheiat cariera de jucator, avand o experienta de 11 ani in lucrul cu copiii. Am absolvit facultatea de Educatie Fizica si Sport, cu intentia de a transmite copiilor dragostea pentru sport. De-a lungul timpului am urmat cursuri si specializari nationale si internationale in domeniu si consider ca este important sa investim in propria educatie profesionala.
si orientare profesionala