Vizita la casele memoriale ale scriitorilor din București

Liceenii IOANID au vizitat, la sfârșitul lunii noiembrie, Casa Memorială „Liviu și Fanny Rebreanu” și Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Milian” din București .

Printre scopurile activității se numără cele didactice, de familiarizare a elevilor cu obiectele de patrimoniu, pentru o mai bună înțelegere a valorilor culturale românești și pentru înțelegerea modului în care lucrurile din intimitea domestică pot să-și lase amprenta asupra modului în care scriitorii români au propus apoi cititorilor o viziune artistică originală.

Elevii au putut admira obiecte care au aparținut familiilor Rebreanu și Minulescu, au ascultat cu interes întâmplări mai puțin cunoscute din viața personală a autorilor, au avut ocazia să pătrundă în intimitatea camerelor de trai domestic sau de studiu, arătându-se foarte interesați de poveștile unice ale încăperilor încărcate de istorie creatoare.

Aceste povești  strâns legate de destinul creator al unor scriitori pe care elevii îi cunosc din paginile manualelor le-au fost prezentate de către domnul muzeograf Adrian David, în calitate de ghid competent, într-o manieră deosebit de atractivă, cu har și pasiune. Acesta le-a vorbit elevilor despre viața privată a scriitorilor, despre efortul creator recompensat cu accesul la nemurirea literară și le-a stimulat imaginația, provocându-i la meditație asupra unor aspecte de teorie și de istorie literară: influența mediului asupra operei unui scriitor, influența familiei, a evenimentelor diverse de natură personală etc.