„Cum am salvat lumea și alte povești”, prima carte lansată sub egida IOANID

Duminică, 24 noiembrie, la Târgul Gaudeamus, am lansat cartea „Cum am salvat lumea și alte povești”, o culegere de piese de teatru publicată sub egida Școlii Gimnaziale IOANID, scrisă de profesorul Vlad Bălan, împreuna cu elevii noștri.

Poveștile au început să fie puse pe foaie încă din 2017, iar acum considerăm că am crescut suficient de mult încât să le împărtășim cu dumneavoastră, dar și cu alți copii. “Amprenta” celor mici se vede din modul jucăuș de abordare a textelor, fiind o lectură potrivită pentru toate vârstele.

În continuare, cităm discursul elevului nostru, care a fost prezent la eveniment.

Eu sunt Tudor Boștină și îmi place să cred că băiatul acesta de pe copertă sunt chiar eu. Cândva îmi era frică să vorbesc pe scenă, în fața oamenilor, dar acum s-a schimbat situația, pentru că, la momentul potrivit, cineva a știut să mă încurajeze să pot vorbi în public. Sunt aici să vă vorbesc chiar despre el.

Cartea Cum am salvat lumea și alte povești este suma activităților noastre artistice. Cu toate că Vlad ne spunea că avem replici egale, mie îmi plăcea să cred că am avut rolul principal, fie că eram Apolodor, un spion sau povestitorul.

Ceea ce ne-a învățat Vlad nu ține de Olimpiada la mate sau de teza la limba română. Este cu totul altceva, la fel de important, nu mă înțelegeți greșit, este probabil motivul pentru care reușeșc să vă vorbesc astăzi. Vlad a știut cum să ne încurajeze pe toți să ne exprimăm, să ne manifestăm și să ne comportăm atunci când vrem să transmitem un mesaj în fața unei mulțimi.

Nu vorbim aici de talent actoricesc, sunt foarte puțini care îl au. Cu toate acestea, a știut cum să facă din haosul și nepriceperea noastră momente memorabile atât pentru noi, pe scenă, cât și pentru cei din sală. De multe ori m-am simțit mai motivat poate chiar și decât un actor profesionist să duc piesa până la sfârșit și să fie un succes.

Am toată încrederea că toți cei care îi vor urma cursul vor trăi ceea ce am trăit și eu. Repet, astăzi pot vorbi în fața publicului datorită omului care nu s-a așezat pe scaunul profesorului, ci a ales locul prietenului, lângă mine, pentru a-mi fi sprijinîn căutarea drumului spre reușită.

Culegerea de piese de teatru proaspăt lansată este scrisă de Vlad Bălan, dar este povestea noastră, a tuturor magicienilor, extratereștrilor și dinozaurilor.

Mulțumim mult, Vlad, pentru ajutorul tău!